3xIPA + Baby Beer

Opskrift(er)

Opskriften blev kun fulgt til og med mæskningen. Humleudregningen måtte jeg lave på en anden opskrift, da batchstørrelsen ændrede sig, fordi jeg lavede 2 batches på ca. 10 liter i stedet for 1 batch på 18 liter.

Her er IIPA_originalopskrift. Kig på den for at se maltprofilen på begge øl.

Her kommer humleudregningen + de korrekte OG/FG tal for 3xIPA og Baby Beer.

Noter

Her var hvad jeg tænkte inden jeg begyndte:

“IPA med dobbelt så meget humle, procenter og smag. Lav den evt. som et dbl batch hvor den første halvdel bruges til IIPA og andel del bruges til en lavpct. pale ale til gravide.”

Jeg valgte i stedet i sidste øjeblik at lave dbl. batch – et såkaldt parti gyle, fordi first runnings altid er bedre til stærke øl og det tynde øl kan så bruges til noget andet – fx en pale ale. Nu hvor Pernille snart holder fødselsdag, og der er et par gravide imellem og nogen, som sikkert skal drikke øl og kunne køre bil, så var det et oplagt tidspunkt, at lave en alkoholfri øl samtidig med IIPA’en.

Idéen var følgende:

“Mæsk al malt sammen i 90 minutter og tap derpå urten ud til IIPA. Sparge resten og brug dette til Baby Beer. Hæld IIPA i elgryden og BB i en alm. gryde. Tag pre-boil OG på begge urte og notér.” Resten må jeg bare tage som det går, tænkte jeg.

19. juni: Brygdagen. Det viste sig, at opskriften til mæskningen var fin nok. Problemet opstod lige så snart jeg spaltede urten i 2 og kogte BB og IIPA hver for sig, for så passede mine humleberegninger ikke længere, og det gjorde min beregning af hvor meget sukker jeg skulle putte i urten heller ikke.

IIPA’en endte derfor med en OG på 1100, hvor jeg havde håbet på 1085. Problemet er, at jeg nok ikke kan få gæret den langt nok ned og den i sidste ende derfor vil komme til at smage umådelig sødt, og det er slet ikke meningen med denne øl. Hvis den imod forventning skulle gære helt ned på 1012, så bliver den til gengæld meget stærk – vi snakker op imod 11 pct., og det er nok lige i overkanten for denne øltype. Men jeg vil klart hellere have en stærk øl end en sød øl så her dagen efter brygningen har jeg iltet gærtanken en ekstra gang på akvariepumpen og håber den fortsætter lidt endnu dernedad.

Baby Beer skal nok klare sig – den skal alligevel koges efter gæring, så den mister alkoholen. Jeg har tænkt mig at følge denne opskrift på alkoholfri øl: http://www.byo.com/stories/article/indices/43-low-alcohol-brewing/265-brew-a-great-non-alcoholic-beer

Den er godt nok fra midt-90’erne, men viden må da stadig være god nok, antager jeg.

26. juni: Jeg tager en SG der viser 1020. Det er utroligt flot gæret ned, men jeg høster alligevel noget af gæren fra bunden og laver en ny gærstarter på gæren igen. Bare 0,5 liter med 50 g maltekstrakt. Øllet smager ret bitterhumlet ved første smagning, men allerede ved anden tår er den ret god, og jeg har fået store forventninger til denne meget stærke øl, som pt. ligger på 10,8%!

27. juni: Gærstarteren tilsættes i spanden og jeg venter en dags tid på den bliver færdig med at gære.

29. juni (onsdag): Dagmars fødselsdag, men vi holdt den i lørdags. Tillykke :-). Stikker øllet om og tilsætter humle, som må stå henover Roskilde Festival. SG er faldet til 1016. Alc er dermed 11,2% – ret vildt. Noget af humlesmagen er allerede aftaget, og det er en stærk motherfucker jeg har gang i. Den smager dog OK, men lugter lidt af sure tæer – dog ikke i retning af infektion heldigvis. Jeg hælder 50g Columbus, 31 g Simcoe og 31 g Centennial i til tørhumling og vægter den ned i humleposer med en sten.

Husk nu næste gang at putte stenen i 1 pose sammen med al humlen. Lad være med at sprede det ud i flere poser.

7. juli (torsdag): Dagmar var syg, så jeg havde tid til at lave lidt øl samtidig. Startede kl. 10.30 med at tage 6 liter fra til Baby Beer og koge det ved 80-90 grader i 45 minutter for at fjerne alkoholen. Flaskede derpå 4 flasker med Baby Beer+ (altså Baby Beer inkl. alkohol på lidt over 5%) til senere sammenligning. Kl. 22.30 kom jeg i gang med at flaske 3xIPA og den tror jeg bliver rigtig god. Den smagte i hvert fald godt ved sidste måling efter jeg satte prøven i køleskab en time inden jeg smagte den. Jeg tror jeg laver en dobbelt IPA igen – denne gang holder jeg mig til 8-9 pct. dog.

21. juli: Smagte både Baby Beer og 3xIPA til Pernilles fødselsdag og dagen efter. Baby Beer er blevet en rigtig god alkoholfri øl med dejlig smag. Ikke for humlet til kroppen og den har bestemt ikke taget skade af kogningen. Pia kunne rigtig godt lide den. 3xIPA smager også rigtig godt, den har lidt problemer i karboneringen, som er for flad. Det skyldes nok, at gæren er for træt til at producere brus og til dels, at de ikke har været helt iskolde inden de blev åbnet. Duften er klart humlet, men også en anelse off – ligesom Big Red. Det er ikke godt, men det kan være det retter sig efter nogle flere uger på flaske. I smagen er der ikke så meget aroma, som jeg havde håbet på og ved tørhumlingen skal al humlen tynges ned under overfladen næste gang. 3xIPA er heldigvis ikke blevet sød – kun en smule sødlig, men dette opvejes klart af den overvældende bitterhed i eftersmagen. Alkoholprocenten på 11,3% spiller rigtig godt sammen med de 355 IBU og de udligner hinanden på en fornuftig måde, så man faktisk har lyst til at drikke mere af den.

Billeder

Det kræver meget plads at lave 2 batches på en gang

Her er mæskningen færdig og Baby Beer koger for sig selv på komfuret

Opskriften på computeren, som blev rettet til mange gange for at få det hele til at passe

Humlen og spandene måtte stå på gulvet. Der var ikke plads andre steder.

IIPA’en under opvarmning til kogepunktet inden humlen tilsættes, og den koger i 90 minutter. Se malten nedenfor efter filtrering.

Her kan man se, at det blev en high gravity øl. En OG på 1112 efter urtkogning er virkelig meget. Jeg havde kun regnet med 1085, så det er ret meget for meget, men det er sejt, at det kunne lade sig gøre at få dend erop. Jeg fortyndede urten med vand inden gæring for at gøre den mindre heavy.

Her ‘koger’ Baby Beer med termometer

Her er temperaturen 90 grader

Her er de 4 flaskede Baby Beer+

Og deres FG måling

Her ses 3xIPA efter tørhumling

Så omstikkes 3xIPA til beholder med sukker til karbonering kl. 23

FG er nu nået ned på 1014-1015

Så skal 3xIPA tappes

Og her er de færdige flasker klar til lagring

 

Etiket
Etiket til 3xIPA
Etiket til Baby Beer
Etiket til Baby Beer
Etiket til Baby Beer Plus
Etiket til Baby Beer Plus

Leave a Reply