Last Christmas 2012

Opskrift

Læs hvordan du laver Last Christmas 2012 med og uden brettanomyces.

Noter

En halvmørk, halvbitter juleøl med belgisk smag. Tilsat lakrids og kardemomme for lakridssmag og jul. Koriander for det gode fra wit og brugt trappistgær (som er den samme Westmalle bruger), der har en dejlig fylde og frugtsmag. Det er en ide at dele batchet op i 2 ved 2nd fermentering og putte brettanomyces bruxellensis i halvdelen, så den kan udvikle sig til julen 2012.

Motueka humle fordi den er en afart af Saaz og blev brugt første gang i et belgisk bryggeri – derfor må den være god til dette. Bitterhumle bruges en 10 mdr. gammel Nugget på 15,1% (beregnet til 8,8% pt.). Pilsnermalt for en god gæring ligesom en trappist. Cara 80ebc for karamelsmag og krop. Chokolade for farve og accent af lakrids igen. Hvede for skum. Risengryn tilsat som gimmick – det er jo en juleøl.

20. januar 2012:

Dennis og Pia er kommet, vandet er klart og malten tilsættes ved 70 grader. Glemte at tilsætte Caramunich, så den kom i 15 minutter senere, derfor får malten 80 minutters mæskning før vi
starter med at hæve temperaturen til mash out. Jeg bruger 2 termometre, der måler meget forskelligt i mæsken op til [64-70] grader. Flere gange observerer jeg dog, at temperaturen er
nede på 60 grader i dele af masken. Filtrering går fint og der trækkes 25 liter ud med spargingmængde iflg. opskriften. Kogning sættes i værk og der tilsættes humle ved 60 min. Ved slutning af kogning er pre-boil SG klar og viser 1053, hvilket er væsentligt under de 1066 iflg. opskriften. Måske var mæsketemp for lav eller for lang tid fordi vi skulle spise midt i det hele. Der tilsættes sukker under kogning efter opskriften men post-boil bliver kun 1067, så den bliver ikke så stærk som forventet, men det går nok alligevel. Forventet abv er 7,1%.

21. januar 2012:

Gærspanden står i kælderen v. 20 grader og er gået i gang allerede 10 timer efter (måske tidligere) tilsætning af gær. Det lover godt.

23. januar 2012:

Tjekker lige til spanden inden vi får gæster til Alexanders fødselsdag (hurra!). Der er stormgæring og gæren har boblet sig op igennem gærlåsen og lagt sig oppe på spanden i en klat på mere end en deciliter. Jeg tørrer op, tager gærlåsen af og sætter en ny, decinficeret gærlås på. Der er mistet noget gær, så jeg håbe ikke den er gået i stå.

24. januar 2012:

Tjekker spanden igen. Nu er den gået op gennem låsen igen. Jeg tager den op i køkkenet, tørrer af og sætter ny gærlås på igen og tager en prøve der viser 1018 SG. Den er nok ikke helt
færdig endnu. Der er masser af bobler i spanden – 10cm fra de 22,5 liter op til kanten af spanden. Spanden bliver stående i køkkenet ved knap 21 grader.

25. januar 2012:

Nu gærer den ikke helt op gennem låsen mere, men lidt tyndt gærsnask kommer dog ind i låsen mens det meste af vandet skubbes ud.

29. januar 2012:

Ved omstikning til 2. fermentering smager den rigtig godt. En smule lakrids kan man ane, men intet kardemomme eller koriander. Gæren giver den en god, rund smag med masser af trappist
indtryk: Modne frugter og rosin. Jeg stikker 10,5 liter om og tilsætter det direkte et rør med brettanomyces bruxellensis. Resten af øllet på 11,5 liter kommer i en anden spand uden ekstra gær. Begge spande ryger i kælderen og nu er det pludselig blevet koldt dernede, så den står ved 18 grader (der falder til 17 grader d. 30. jan og næsten ned til 15 omkring 5. februar).

Billeder

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629214399709″]

Leave a Reply