Solo IPA

Opskrift

Solo IPA

Noter

Jeg har brygget min første IPA :-)

Det skete i lørdags, d. 8. januar 2011. Jeg startede omkring kl. 11 med at varme 22 liter vand i elgryden.

Det tog knap halvanden time at varme det op til 70 grader, så derpå hældte jeg malten i.

Jeg skulle nok have hældt malten i ved 65 grader i stedet, for gennem hele mæskningen var temperaturen oppe på 69-70 grader, selvom jeg havde slukket gryden, og det er jo et par grader i overkanten. Det er ret svært at få temperaturen ned, når den først er kommet op. Malt isolerer sgu godt.

Jeg blev herefter lidt i tvivl om hvornår man måler OG, og tog en prøve under starten af filtreringen.

Den viste 1030, så der var jeg ret skuffet og troede at det var en virkelig dårlig mæskning. Jeg filtrerede videre ned i en rengjort gærspand og overhældte mæsken med urten til den blev en smule klarere og fandt det slet ikke nødvendigt at sparge med ekstra vand – beersmith havde regnet meget nøjagtigt hvad angår vandmængder og spild – det er bare super.

Filtreringen gik fint og jeg tog filteret op ad gryden, skyllede gryden og hældte derpå urten over til kogning. Da jeg satte gang i opvarmningen af urten tog jeg endnu en prøve og målte OG til 1028 – mærkeligt.

Der var jo ikke andet end at klø på, så jeg fik efter knap 45 minutter det hele op at koge, og tog så endnu en OG prøve denne gang viste den 1030 igen. Lidt skuffet hældte jeg extra light extracten i og tilsatte humlen over 4 gange over den time det kogte i.

Da 1 time var gået havde jeg fundet chilleren frem. Jeg havde lidt problemer med at koble den til min vandhane, så jeg måtte tilslutte den vores vandslange nede fra kælderen gennem vinduet til baghaven, det gav en kæpe rod med vandslanger over det hele i køkkenet, men det fungerede bare mega nice. Den chillede urten fra ca. 90 grader til 27 på under 10 minutter.

Så tog jeg min gærspand frem, som jeg havde rengjort og skyllet i iodphor opløsning og derpå renset med vand igen (det ved jeg ikke lige om jeg skulle have gjort, men det må jeg jo finde ud af – altså, om der er infektion) og tømte gryden over i gærspanden via taphanen. Jeg lod urten falde over en halv meter så den blev iltet godt.

Gæren havde jeg rehydreret i ca. 20 grader nedkølet, kogt vand mens jeg tappede urten over i gærspanden,så da det var klar hældte jeg glasset med gær over i urten, satte låg på og slyngede spanden lidt rundt for at ilte lidt mere. Gærlåsen satte jeg også i og fyldte den med postevand (skal det egentlig var steriliseret vand man fylder den med – eller er postevand fint?).

Klokken 17 lørdag var min øl til gæring og ved midnat begyndte den at boble. Efter halvandet til to døgn aftog den vilde boblen, så nu bobler den stadig, men mere stille og roligt. Jeg er meget spændt på infektioner, men skummet i gærspanden ser meget ens ud, så det tror jeg betyder, der kun er 1 bakteriekultur (altså min).

Update 15. januar 2011

Sådan så det ud efter 1 uge på første gæring.

Jeg har omstilket til ny gæringsspand og tilføjet tørhumle (35 g Cascade og 20 g Centennial). Jeg havde lidt problemer med hæverten til sidst i processen. den stopppede og jeg måtte pumpe nogle gange med den igen, hvilket medførte meget luft ned til øllet, da jeg fik suget luft ind. Jeg har sgu ikke helt styr på auto-hæverten endnu, og jeg er lidt overrasket over at selve omstilkningen tog omkring 45 minutter, hvor jeg måtte holde hæverten i hånden, et stykke fra bunden, for at undgå bundfaldet kom med. Ellers håber jeg at jeg var steril nok med processen og at den klarer de næste 10 dage fint.

Øllet smagte godt. Der var lidt kulsyre i (dejligt) og den smagte fuldt ud af IPA. Den var lidt tam i kroppen, men meeeget humlet (det er godt).

Update 3. marts 2011

Jeg har lavet en etiket til øllen, som smager fantastisk. Jeg synes selv, den er superfin og har kun et men: Den har lidt for meget gærsmag. Det bliver især tydeligt i bunden, og det ødelægger lidt kroppen. Bortset fra dette er det en superduper øl, som får ros fra min kone, mine kolleger (en sagde sågar, at den smager som noget fra Plan B :-)).

Leave a Reply