Opskrift
Noter
Brown ale som Newcastle Brown Ale. Den skal være lidt karamel-agtig og maltfyldig i smagen. Brug helst engelsk humle til den (men amerikansk er bare bedre :-)). Den skal være letdrikkelig og ikke hænge med en brændt smag i munden. Høj karbonering hører til stilen, men er det ikke bedre, den er lidt lad?
Vurderer Lauter Tun Dead Space til at være 4,5 liter og putter 20 L vand i til mæsk (3L pr kg. + dead space). Det viser sig at være lidt for meget. Kunne godt nøjes med ca. 18 L til de 5 malt kg + dead space. “Simons elgryde” er nu rettet til, så det passer.
Vandet er 70-71 grader ved Mash in. Temp falder til 67 grader efter også at have tappet 3-5 liter ud og hældt det på toppen igen. (Der er varmere i bunden end ved toppen af gryden). De 67 grader holdes i 85 minutter, derpå filtrering.
Filtrering er uden problemer (uden brug af si-tragt). Jeg sparger med 2 gryder med vand på knap 80 grader plus jeg koger lidt mere vand og hælder det oveni. Det bliver nok til 9-12 L spargevand, så BeerSmith regner 2,67-5,67 liter forkert i spargemængde.
Filtrering og sparging tager ca. 30 min og yderligere 30 min. går med at få urten i kog. Regn herefter med 1 time til denne proces.
Øllet koger 25 minutter uden humle og derpå tilsættes 1. og derpå 2. humle. Tilsidst Irish Moss, chilling og tapning. Denne gang med brug af en urtilter, så det skummer ret heftigt – spændende om det gør, at gæringen bliver bedre.
Ender med ca. 19,5 L, men undlader at fylde ekstra vand i, da OG er 1050 (og ikke 1052 som forventet).
17. april: Skulle egt. brygge Pernilles fødselsdagsale, men tappehanen knækkede. Tappede over på flasker i stedet. Det tog samlet 2½ time næsten inkl al oprydning, men jeg gjorde også det hele selv. Færdig mængde på flaske er nu 18,2 liter – den sidste flaske blev ikke fyldt helt op. Det ser ud til at fungere fint uden at stikke øllet om til 2nd fermentering. Det kræver dog nu, at øllet stikkes om til anden beholder med sukker i, for at undgå gærkager i flaskerne. Det er dog ikke noget superstort besvær, så jeg anbefaler at undlade 2. fermentering fremover.
Billeder
maltfyldig i smagen. Brug helst engelsk humle til den (men amerikansk er
bare bedre :-)). Den skal være letdrikkelig og ikke hænge med en brændt
smag i munden. Høj karbonering hører til stilen, men er det ikke bedre, den
er lidt lad?
Vurderer Lauter Tun Dead Space til at være 4,5 liter og putter 20 L vand i til
mæsk (3L pr kg. + dead space). Det viser sig at være lidt for meget. Kunne
godt nøjes med ca. 18 L til de 5 malt kg + dead space. “Simons elgryde” er
nu rettet til, så det passer.
Vandet er 70-71 grader ved Mash in. Temp falder til 67 grader efter også at
have tappet 3-5 liter ud og hældt det på toppen igen. (Der er varmere i
bunden end ved toppen af gryden). De 67 grader holdes i 85 minutter, derpå
filtrering.
Filtrering er uden problemer (uden brug af si-tragt). Jeg sparger med 2
gryder med vand på knap 80 grader plus jeg koger lidt mere vand og hælder
det oveni. Det bliver nok til 9-12 L spargevand, så BeerSmith regner 2,67-
5,67 Liter forkert i spargemængde.
Filtrering og sparging tager ca. 30 min og yderligere 30 min. går med at få
urten i kog. Regn herefter med 1 time til denne proces.
Øllet koger 25 minutter uden humle og derpå tilsættes 1. og derpå 2. humle.
Tilsidst Irish Moss, chilling og tapning. Denne gang med brug af en urtilter,
så det skummer ret heftigt – spændende om det gør, at gæringen bliver bedre.
Ender med ca. 19,5 L, men undlader at fylde ekstra vand i, da OG er 1050
(og ikke 1052, som forventet.).
17. april: Skulle egt. brygge Pernilles fødselsdagsale, men tappehanen
knækkede. Tappede over på flasker i stedet. Det tog samlet 2½ time næsten
inkl al oprydning, men jeg gjorde også det hele selv. Færdig mængde på
flaske er nu 18,2 liter – den sidste flaske blev ikke fyldt helt op. Det ser ud til
at fungere fint uden at stikke øllet om til 2nd fermentering. Det kræver dog
nu, at øllet stikkes om til anden beholder med sukker i, for at undgå
gærkager i flaskerne. Det er dog ikke noget superstort besvær, så jeg
anbefaler at undlade 2. fermentering fremover.