Opskrift
Noter
15. april 2011: Starter kl. 22.30 med at lave 1-liter starter på WLP001, fordi jeg ikke kunne få SafAle US-05 til weekendens bryg. Koger 1 (eller 1,05 cirka) liter vand i 15 minutter med 100 gram Extra Light Extract i en gryde. Køler det ned udendørs+køleskab i omkring 1½ time i gryden og hælder det over i min 3-liters plastickande, der forinden er desinficeret i iodphor. Derpå rystes gæren grundigt og tilsættes urten og dækkes til med staniol. Jeg forventer den skal stå 1½ døgn inden ibrugtagning.
17. april: Jeg ville brygge idag, men tappehanen knækkede af, derfor må jeg vente til i morgen. Jeg er lidt i tvivl om, hvor god min gærstarter er blevet, for den ser meget stille ud, men der er vel ikke meget andet end at prøve den.
18. april: Har lånt en elgryde af Maltbazaren og bruger derfor deres tappehane, super :-).
Kl. 18.40. Måler vand af og varmer op. Hælder malten i ved 62 grader og hæver temperaturen til ca. 65 – det er svært at måle temp. korrekt, for den varierer over hele gryden. Mæsker ved en konstant temperatur på 63-64 grader. Udmærket gået.
Filtrering 20.40: Der er måske lige 1 liter for meget spargevand, men jeg er ikke helt sikker, for jeg noterer ikke pre-boil volumen. Filtrering er slut 21.20 og vandet varmes op til kogepunktet, der nås kl. ca. 21.50.
Ved kogepunktet koger det en smule over, fordi jeg har sat sien ned i (for at undgå for meget grums ved brugen af pellets). Desværre betyder det også, at der flyder skallerester rundt i urten, så det ligner noget værre grums. Jeg tager sien op og forsøger at skumme noget at urenhederne ud og tilsætter min humle i en sok (lad være med det fremover – jeg tror ikke de folder sig ordentligt ud, på den anden side giver det vildt meget trub i bunden, og der går ½-1 liter urt til spilde til sidst pga. for meget trub).
Færdig kl. 00, hvis jeg havde rubbet neglene havde rengøring været færdig 00.45.
Pre-boil er 1038 SG, altså 4 SG under, så jeg vælger at tilsætte 100 g ekstrakt til urtkogningen ved 50 min tilbage, for at kompensere. Dette gør, at urten ender på 1040 SG pre-boil.
11. maj: Jeg droppede 2nd fermenteringen, men glemte så til gengæld at tørhumle. Efter 24 dage på primær ville jeg flaske den, men måtte så i stedet stikke den om og tørhumle med 20 gr Nelson Sauvin pellets. Den får 4-5 dage med humlen og så skal den flaskes, for ikke at få for lang tid på gærtanke. FG måles til 1007. Det er helt vildt godt gæret ned, men det må nok især skyldes den lette procent. Pt. står den til 5,08, hvilket er meget fint. Problemet er måske at den blive for tør i eftersmagen, men det kan kun en prøvesmagning afgøre. Lige nu smager den meget fint. Tilpas humlet i smagen, men heller ikke så meget krop. Jeg tror den bliver rigtig god som iskold grillbajer. Den smager dog ikke af passionsfrugt eller ingefær/citrongræs. Det kan være der sker noget senere i processen. Jeg er glad :-)
19. maj: Flasker den efter 8 dage med tørhumling. Den dufter fint af liflig sød frugt, men også noget friskhed. Den smager en bitte smule af ingefær bagerst på tungen men også dejligt af humle med en smal maltkrop. Ingen citrongræs lige nu. Mere af det næste gang. Jeg tager en FG igen – stadig på 1007. Der flaskes sammen med Pernille 51 (ca) 33 cl og 2 stk 50 cl = 17,8 liter øl. Kapslen bliver sølvfarvet og tapningen tager i alt 2 timer og så lige 15 minutter til det sidste rengøring.
24. juni: Smager den færdige øl for første gang med Pernille. Den er dejligt højt karboneret med et flot skum. Den er lidt grumset, og ser derfor ikke så orange ud som ventet, men holder man den op mod lyset er den klart orange. Jeg kan ikke smage ingefær eller citrongræs eller også er jeg i tvivl om det er Nelson Sauvin der smager/lugter lidt af det samme. Smagen er frisk humlet, men ikke så bitter. En dejlig drikbar øl, der passer supergodt til thaimad eller bare som en sommerøl for sig selv.
21. juli: Smager stadig godt og med en flot karbonering. Der er ros fra alle sider og MP og Lau er især meget vild med den. Hvis jeg skulle ændre noget ved den er det nok at kombinere Nelson Sauvin med en anden humle, men bitterheden er helt fin – måske lidt for lav, men på den anden side synes nogen, den er lidt i overkanten. En anden ting at ændre er at tilsætte lidt mindre ingefær og i stedet tilsætte dobbelt så meget citrongræs for det er kun ingefæren, der kan smages i dag og personligt synes jeg citrongræs smager en smule bedre. Man kan også eksperimentere med at tilsætte en potion/udtræk af citrongræs til hver flaske ved flaskningen. Jeg har lavet et udtræk nu og det smager forrygende at tilsætte det til øllet. Det giver i hvert fald en vidunderlig duft og aroma af citrongræs.